Redobândeşte-ţi sănătatea!
Ştii că poţi folosi hipnoza pentru însănătoşire? Ştii că hipnoza este folosită cu un real succes ca tratament complementar pentru o mare varietate de afecţiuni? Şi chiar dacă hipnoza în sine nu este întotdeauna capabilă să vindece afecţiuni fizice avansate, ea este adesea utilizată cu succes pentru a spori relaxarea, pentru a accelera procesul de vindecare, pentru a uşura durerea sau alte disconforturi fizice şi pentru a aduce o contribuţie pozitivă la îmbunătăţirea calităţii vieţii tale.
Cu toate că hipnoterapia pentru însănătoşire este o completare a terapiei medicale, hipnoza este un instrument fantastic pentru descoperirea şi utilizarea resurselor psihice şi fizice proprii de vindecare. Ea vine să întregească terapiile medicale, contribuind la îmbunătăţirea şi îmbogăţirea acestora prin implicarea directă şi activă a pacientului în propria sa vindecare şi prin accesarea resurselor psihice nedescoperite ale acestuia.
Vestea bună este că hipnoza pentru însănătoşire poate fi utilizată de toate tipurile de pacienţi, nu contează de cât timp suferă de o problemă de sănătate sau cât de întinse sunt leziunile, deoarece în evoluţia oricărei probleme medicale sunt implicaţi factori psihici şi emoţionali.
Atenţie! Această înregistrare nu este creată pentru a înlocui un eventual tratament prescris de medicul de familie sau de medicul specialist pentru problema ta de sănătate. A fost gandită doar pentru a acţiona suplimentar în scopul a te ajuta să-ţi mobilizezi resursele psihice pentru a accelera procesul de însănătoşire a corpului tău.
"Să vrei să fii vindecat este începutul vindecării."
(Lucius Seneca, cu 2000 de ani în urmă)
Spre deosebire de noţiunile din trecut cu referire la conexiunea dintre minte şi trup, care se bazau în mare parte pe poveşti de ficţiune, oamenii de ştiinţă pot confirma astăzi ceea ce numai Rene Descartes a putut afirma cu câteva secole în urmă: gândurile noastre sunt capabile de a produce schimbări radicale de ordin chimic şi fizic ce ne afectează în mod direct sănătatea. Deşi a fost nevoie de câteva secole, doctorii şi psihologii au descoperit recent că mintea umană poate îmbunătăţi procesul de vindecare a corpului, într-un mod în care medicina traditională nu va putea niciodată.
Din considerente spirituale şi economice, încă din Evul Mediu medicina occidentală disociază mintea de trup. Matematicianul şi filosoful francez Rene Descartes, ale cărui scrieri au fost interzise de Biserica Catolică în anul 1667, susţinea că lumea materială reprezintă baza a tot ce ne înconjoară şi considera că cele două părţi ale existenţei umane, fizică şi spirituală, interacţionează în creier. În scrierile sale Descartes afirmă că "mintea este într-un mod atât de intim dependentă de condiţiile şi relaţiile dintre părtile corpului uman, încât orice om care va reuşi să stăpânească aceste elemente va revoluţiona medicina".
Descartes ştia că creierul poate fi cu uşurinţă păcălit şi că entuziasmul unui om care confundă o bucată de sticlă cu un diamant este echivalent cu entuziasmul unei noi descoperiri. Dar noile cercetări au arătat că în creier au loc reacţii chimice care susţin aceste emoţii, şi s-a dovedit ştiintific faptul că creierul persoanelor care sunt internate clinic produce aproape aceleaşi modificări neurochimice atunci când acestea iau ceea ce ei cred că sunt medicamente eficiente, dar care de fapt sunt pilule de zahar sau placebo, ca şi în cazul administrării medicamentelor propriu-zise.
În prezent spitalele moderne angajează psihologi pentru a găsi metode noi de a trata pacienţii cu boli comune gen cancer, probleme cardiace şi probleme intestinale, dar şi pentru a grăbi recuperarea în cazul unor intervenţii chirurgicale majore, fracturi, boli autoimune, etc. Astfel, doctorii au ajuns la o concluzie pe care mulţi o neagă sau refuză să o admită: gândurile unui pacient pot afecta procesul de vindecare şi efectul placebo nu este un exerciţiu de bine dispunere, ci o reacţie biologică a creierului faţă de boli. Efectele placebo imbunatatesc capacitatea de vindecare a organismului în 30-60% din cazuri, spre deosebire de medicamente care deseori nu fac nici o diferenţă.
Într-un studiu ce a relevant faptul că starea bolnavilor de Parkinson trataţi fără ştirea lor cu medicamente "false" se îmbunătăţea considerabil, imaginile au arătat că creierul lor producea aceeaşi cantitate de acetilcolină ca şi creierul pacientilor care luau medicamentele adevarate.
Kim Lebowitz, primul psiholog angajat cu normă întreagă la un spital specializat în boli de inimă (Northwestern Memorial, Chicago) confirmă din proprie experienţă că stresul, anxietatea şi depresiile pot dăuna corpului în egală măsură cu microbii, dietele, lipsa exerciţiului sau obezitatea, iar Patricia Mumby, profesor asistent în departamentul de neuroştiinte complementare la Centrul Medical Loyola consideră că mintea noastră este un rezervor nefolosit de vindecare.
Puterea vindicativă a metodelor şi exerciţiilor folosite în medicina modernă: tehnici de relaxare, autohipnoza, yoga, etc., se bazează pe două descoperiri legate de modul de funcţionare al creierului: faptul că o reţea vastă de nervi împânzeşte corpul uman, cu rădăcini în terminaţiile nervoase din creier, şi faptul că creierul transmite în mod constant valuri de hormoni pentru a regla sistemul digestiv şi imunitar, prin intermediul cărora răspunde mesajului chimic din exterior. De exemplu, creierul, comunică cu sistemul imunitar iar stresul poate genera hormoni (cortizon si adrenalină) care cresc riscul unei posibile boli şi întârzie procesul de vindecare. Râsul şi jogging-ul pe de altă parte, pot stimula eliminarea unor hormoni care reduc inflamaţiile şi combat integrarea microbilor în corp, ceea ce ar putea oferi o protectie mai avansată împotriva unor afecţiuni grave precum cancerul.
"Hipnoza a fost utilizată în practica medicală vestică de aproximativ 150 de ani pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni, de la anxietate la durere, de la reducerea stărilor de rău cauzate de chimioterapie la îmbunătăţirea performanţelor sportive", spune Carol Ginandes de la Universitatea Harvard. O listă a aplicaţiilor hipnozei practicată de ea include tratarea fobiilor, a atacurilor de panică, a unui scăzut self-esteem, a insomniei, a disfuncţiilor sexuale, a stresului, a adicţiei de fumat, a colitei, negilor, durerilor de cap şi a tensiunii sanguine crescute. "Toate aceste îmbunătăţiri funcţionale pot ajuta o persoană să se simtă mai bine", adaugă Ginandes. "Sunt, de asemenea, interesată în utilizarea hipnozei pentru a ajuta oamenii să îşi îmbunătăţească starea fizică. Aceasta înseamnă să îţi foloseşti mintea pentru a face schimbări structurale în corpul tău, să accelerezi vindecarea la nivelul ţesuturilor."
În urmă cu câţiva ani, Carol Ginandes şi Daniel Rosenthal, profesor de radiologie la Harvard, publicau un raport asupra unui studiu efectuat de ei despre felul în care hipnoza a ajutat la grăbirea vindecării unor oameni cu fracturi de gleznă. Ei au recrutat 12 oameni cu fracturi similare ce nu au necesitat intervenţii chirurgicale şi care au primit îngrijiri medicale obişnuite (aparat gipsat) la Massachusetts General Hospital din Boston. În cadrul experimentului lor, Ginandes a utilizat hipnoza (o şedinţă pe săptămână vreme de 12 săptămâni) cu 6 dintre pacienţi, în timp ce ceilalţi 6 au primit doar îngrijirile medicale obişnuite. Evoluţia pacienţilor a fost urmărită de acelaşi ortoped, radiografiile periodice făcute de acelaşi radiolog pentru toţi pacienţii, iar aceşti doctori nu au ştiut care dintre pacienţi au făcut hipnoză.
Rezultatele experimentului au fost uimitoare: pacienţii care au făcut hipnoză s-au vindecat mult mai repede decât cei care nu au făcut hipnoză: la 6 săptămâni de tratament, persoanele din grupul care a făcut hipnoză aveau fracturile vindecate în proporţie de 80 % (echivalentul a 8 săptămâni şi jumătate de tratament).
Ulterior, echipa de cercetători condusă de Carol Ginandes de la Universitatea Harvard şi de Patricia Brooks de la Union Institute din Cincinnati a dorit să verifice dacă hipnoza poate grăbi vindecarea rănilor şi recuperarea după o intervenţie chirurgicală, şi au ales să facă acest experiment cu 18 femei care au suferit intervenţii chirurgicale pentru de reducerea sânilor. Operaţiile de reducere a mărimii sânilor sunt comune pentru femeile cu sâni foarte mari, din cauza cărora au dureri de spate şi de umeri, care interferează cu sarcinile lor zilnice sau le produc probleme psihosociale şi adaptative, şi sunt operaţii care produc multă durere şi au o perioada lungă de vindecare.
Experimentul s-a desfăşurat astfel: au fost alese 18 femei operate şi îngrijite medical de aceeaşi echipă de doctori; cele 18 femei au fost împărţite în trei grupuri, dintre care: un grup a primit doar îngrijiri medicale specifice, un al doilea grup a primit şi suport psihologic pentru a depăşi momentul, iar al treilea grup a făcut hipnoză înainte şi după intervenţia chirurgicală. Şedinţele de hipnoză au avut loc o dată pe săptămână, timp de 8 săptămâni, iar şedinţele psihologice suportive pentru grupul al doilea s-au derulat după acelaşi program.
Echipa medicală a măsurat şi evaluat săptămânal cicatricile şi procesul de vindecare, inclusiv prin fotografierea fiecărei paciente, iar femeile şi-au autoevaluat şi ele procesul de vindecare pe o scală de 10 puncte. Rezultatele au fost clare: cele care au făcut hipnoză s-au vindecat mult mai repede decât celelalte (în unele cazuri de două ori mai repede), urmate de cele care au beneficiat de suport psihologic.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în numărul din aprilie (2002) al Jurnalului American de Hipnoză Clinică şi în numărul din mai (2003) al Gazetei Harvard, şi deşi nu pot fi generalizate la toate tipurile de răni, arată clar faptul că hipnoza poate ajuta la accelerarea vindecării.
Autorii studiului sunt de părere că hipnoza este o modalitate de tratament noninvazivă şi fără adaos de substanţe, care poate accelera vindecarea rănilor şi a altor probleme de sănătate, prin intermediul căreia obţii inclusiv o reducere a numărului de vizite la doctor dar şi posibilitatea de a-ţi relua mai devreme activităţile normale. Totodată, hipnoza poate fi o modalitate alternativă de tratament de administrat în paralel cu îngrijirea medicală clasică, modalitate care să antreneze mintea pacientului pentru accelerarea vindecării sale.
Pretul contine TVA.
|