Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro Hipnoterapie.ro
Hipnoterapia - o soluție inteligentă!
 
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Cum reacționează creierul la hipnoză

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro -> Hipnoză / Hipnoterapie
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
ValeriusData înscrierii: 08/Aug/2007
Mesaje: 10

MesajTrimis: Mie Sep 12, 2007 6:12 pm    Titlul subiectului: Cum reacționează creierul la hipnoză Răspunde cu citat (quote)

[b]Cum reacționează creierul la hipnoză[/b]

Când avem de rezolvat o problemă, în creierul nostru intră în funcțiune regiuni responsabile de realizarea acestei sarcini. Oamenii de știință cunosc deja majoritatea acestor arii, dar nu pot încă defini toate traseele semnalelor nervoase. Unul dintre cele mai mari mistere rămâne acțiunea forței de sugestie. S-a dovedit deja că hipnoza funcționează (ea fiind astăzi un instrument de lucru al psihoterapeuților). Cum se face însă că creierul nostru hipnotizat poate fi păcălit atât de ușor? Descoperirea cercetătorilor americani ne apropie de dezlegarea acestui mister.
Un grup de psihiatrii de la Universitatea Columbia din New York, pentru a afla modul în care creierul uman reacțiuonează la hipnoză, au utilizat în cercetările lor una dintre trăsăturile creierului numită efectul « Stroop ». Acesta apare atunci când trebuie să spunem rapid culoarea unui termen văzut pe ecran. Ne descurcăm de minune când sensul unui termen și literele cu care a fost scris sunt identice, de exemplu termenul "roșu" este scris cu culoarea roșie. Însă când scriem același cuvânt cu un pix albastru, atunci creierul nostru se prostește pe moment. Dezacordul dintre culoare și semnificația cuvântului întârzie reacția lui, drept urmare executăm sarcina mai lent și adesea greșim.
Acest lucru se datorează faptului că cititul este un proces în mare măsură automatizat. Când citim nu putem să ne abținem de a atribui involuntar o semnificație cuvântului văzut. De aceea nu suntem în stare să definim imediat culoarea cuvântului. Acest conflict, descris pentru prima dată de Ridley Stroop, este unul dintre fenomenele adânc înrădăcinate din creierul nostru și este bine cunoscut de oamenii de știință. Cercetătorii din New York au încercat să verifice dacă el poate fi înlăturat cu ajutorul hipnozei.
La studiu au participat 16 persoane din cele 100 alese anterior, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani. Tot cei aleși recunoșteau culorile corect și au fost împărțite în două grupe-în fiecare câte 4 femei și 4 bărbați, prima grupă fiind formată din oameni predispuși la hipnoză (ei au obținut la teste rezultatul de 10 din 11 încercări), a doua din oameni mai rezistenți la hipnoză (2-3 ședințe hipnotice reușite din 11 încercări).
Participanții au fost informați că vor lua parte la un joc pe computer. Jumătate din ei, cei din prima grupă, au fost hipnotizați adânc. Atunci, conducătorul experimentului le-a dat următorul ordin: "De fiecare dată când vei auzi glasul meu, vei conștientiza că pe ecran vor apărea în curând simboluri lipsite de semnificație. Vor arăta ca literele unui alfabet necunoscut și nu vei încerca să le atribui nici o semnificație. Aceste nonsensuri vor fi scrise cu una dintre următoarele culori: roșu, albastru, verde sau galben. Sarcina ta este să apeși repede butonul corespunzător culorii literelor de pe ecran. Vei vedea că vei putea juca cu ușurință și fără efort. Atunci când nu se va mai auzi sunetul din difuzoare, te vei concentra și vei deveni tu însuți-o persoană care știe să citească".
Indicația sus amintită este o așa numită sugestie posthipnotică. Ea se referă la executarea unei anumite sarcini pe care persoana hipnotizată o face după ce se trezește, adică atunci când este pe deplin conștientă. De obicei însă ea nu își amintește sugestia, deoarece are o amnezie parțială sau totală. Așa s-a întâmplat și acum. Persoanelor trezite li s-au dat apoi printr-un sistem intercom ordine legate de executarea unei sarcini care să verifice acțiunea efectului Stroop. Restul participanților care nu au fost hipnotizați au citit aceleași ordine pe ecranul unui monitor. Cu ajutorul rezonanței magnetice sau înregistrând modificările potențialului electric al neuronilor s-a măsurat activitatea creierului tuturor persoanelor.
Hipnoza a dat roade și a anulat acțiunea efectului Stroop-au declarat mulțumiți cercetătorii. Persoanele din prima grupă au apăsat pe buton mult mai repede decât cele din a doua și au făcut mai puține greșeli. Cum a acționat sugestia hipnotică? "Ea a făcut ca creierul să se concentreze la un singur lucru, în acest caz la culoarea termenului văzut pe ecran", explică oamenii de știință în "Proceedings of the National Academy of Sciences". Sub influența sugestiei a fost întreruptă activitatea părții din lobul frontal responsabilă, printre altele, de rezolvarea conflictelor. Și lobul occipital, cel în care se află centrul vederii, a lucrat diferit, cercetătorii bănuind că de fapt de aici începe totul. Ei cred că în timpul hipnozei a fost slăbită sensibilitatea centrilor vederii și atunci ei nu au reacționat la cuvintele văzute de participantul la experiment.
Interesant este că exact aceleași regiuni ale creierului-indicate de cercetările anterioare-sunt active când este înlăturată durerea pacientului cu ajutorul efectului placebo. Placebo este un fel de autosugestie (credem că substanța primită de la medic își va face acțiunea și această credință are efect).
Descoperirea părților din capul nostru care se supun activității de sugestionare, indiferent dacă ea vine din partea hipnotizatorului sau a medicului, ne dă posibilitatea în primul rând să continuăm cercetările asupra fenomenuluii placebo. Ea clarifică mai mult și modul în care hipnoza modifică activitatea creierului-spune Amir Raz, autorul principal al cercetărilor. (Rompres, Wyborcza)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
hipnozagalatiData înscrierii: 21/Aug/2015
Mesaje: 14

MesajTrimis: Vin Aug 21, 2015 8:52 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ar fi fost mai interesant daca nu se anula citirea sensului cuvintelor prin hipnoza ci doar sa ii puna sa spuna culoarea cu care sunt scrise, sa foloseasca un scenariu de crestere a vitezei de reactie a creierului si altele de tipul asta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
FsolovakiData înscrierii: 08/Sep/2015
Mesaje: 2

MesajTrimis: Mar Sep 08, 2015 10:49 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Hipnoza este, de fapt face sau nu vreau să studiez.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
opennow1Data înscrierii: 02/Iun/2016
Mesaje: 2

MesajTrimis: Joi Iun 02, 2016 10:04 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Everyone has an opinion different from you does not show that it was not good.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Hipnoterapie.ro -> Hipnoză / Hipnoterapie Ora este GMT
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community